PHYSIS ... natuurlijk op eigen kracht!

Sandra Theunissen, integraal arts

Over mij

Van 2006 tot 2015 werkte ik als huisarts in Limburg (Westelijke Mijnstreek). In de jaren na mijn start als huisarts verschoof mijn aandacht steeds vaker naar de vraag WAAROM bepaalde mensen klachten krijgen en WAAROM sommige mensen niet beter worden. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam bleek niet bij iedereen even sterk, maar hoe kan dat?

Van nature ben ik heel nieuwsgierig en leergierig. Al tijdens mijn carrière als huisarts was ik geïnteresseerd in complementaire benaderingen van ziekte. Alles wat kon bijdragen aan een betere gezondheid (mits zonder risico) vond ik interessant. Allereerst kwam ik op het pad van NLP coaching, systemisch werk en toegepaste kinesiologie. Later in mijn carrière, toen bleek dat het vak van huisarts een te grote belasting werd voor mijn gezondheid, heb ik kennis gemaakt met integrale geneeskunde, de wetenschap die het beste uit reguliere en complementaire geneeskunde samenvoegt. Daar waar reguliere geneeskunde zich bezighoudt met het vaststellen en behandelen van ZIEKTE, houdt complementaire geneeskunde zich bezig met het verbeteren van GEZONDHEID. Twee kanten van dezelfde medaille komen zo samen, en kunnen naar mijn mening heel goed naast elkaar bestaan. Het is een vorm van werken geworden, die heel goed bij me past. Een geluk bij een ongeluk mag ik wel zeggen, want het beroep van huisarts achter me laten was niet gemakkelijk. 

Sinds 2017 werk ik met veel plezier in deze praktijk. Ik heb een kleine praktijk en heb nu de tijd die ik als huisarts niet had. Goed luisteren is het halve werk en alhoewel ik als huisarts ook luisterde, is 10 minuten eenvoudig te kort om tot de volledige kern van een probleem te komen. Ik werk niet fulltime en daardoor is mijn capaciteit kleiner dan die van andere praktijken. Dat is een bewuste keuze, kwaliteit heeft mijn voorkeur boven kwantiteit.

In 2021 ben ik gestart met de 3-jarige postacademische opleiding tot homeopathisch arts, deze heb ik 1 juni 2024 met succes afgerond. Het mooie van de klassieke homeopathie vind ik, dat het zich vooral richt op de mentale en emotionele kenmerken van een persoon. Dat zijn nu juist de zaken die heel vaak te weinig aandacht krijgen. Het zijn juist die mentaal-emotionele kenmerken die in de klassieke homeopathie leidend zijn in de keuze van een homeopathisch middel, terwijl bij alle andere benaderingen juist naar lichamelijke symptomen gekeken wordt. Het juiste homeopathische middel zal echter op een zachte manier ook de lichamelijke symptomen in beweging zetten. De resultaten tot nu toe bevestigen voor mij heel duidelijk, dat lichaam en geest verbonden zijn en daardoor ook niet los van elkaar te behandelen zijn. Ik vind het een geweldige aanvulling op  de werkwijze die ik al had.

Reguliere en complementaire geneeskunde lijken in onze maatschappij regelmatig te botsen, maar in mijn beleving is dat niet nodig. Wel is het belangrijk dat je een haalbaar doel voor ogen hebt, en dat je de voordelen EN DE BEPERKINGEN van de behandelingen kent. Natuurgeneeskunde en homeopathie kunnen niet alles oplossen, maar ook de reguliere geneeskunde kan dat niet. Ons leven is eindig, hoezeer we dat ook willen ontkennen.

DE goede weg bestaat niet, wel JOUW goede weg. En die bepaal je helemaal zelf!


E-mailen
Bellen
Map
Info